Hlavní navigace
Úvod

Dobrá káva do kanceláře

 

Dobrá káva rovná se dobrý začátek nového pracovního dne a také dobrý začátek úspěšného obchodního jednání. Kávou zároveň bojujeme proti prokrastinaci – krátká pracovní pauza nad šálkem kávy dodává nové psychické síly, nový pohled na věc a nadhled při řešení pracovních záležitostí.

Lidé, kteří mají možnost pít v zaměstnání neomezené množství kvalitně připravené kávy, podávají lepší pracovní výkony a jsou v zaměstnání celkově spokojenější. V kancelářích mnohdy pijeme lepší kávu než v leckterých restauračních provozech. Podle expertů je to i proto, že my Češi, na rozdíl třeba od Italů nebo Francouzů, prostě pijeme kávu v zaměstnání rádi a její přípravu neodbýváme. Raději než do kavárny jdeme s kolegy do kuchyňky nebo třeba na terasu, případně si vezmeme šálek lahodného moku rovnou k počítači.

Kvalitní kávu a veškeré příslušenství pro její přípravu si můžete objednat on-line. Do kanceláří lze jen doporučit nejrůznější typy zrnkové a mleté kávy italské značky Segafredo. Předností této značky je fakt, že již od svého založení v roce 1973, sklízí kávu z vlastních plantáží a praží ve vlastní pražírně. Je to velká konkurenční výhoda, neboť díky tomu výrobce kávy přesně ví, odkud káva pochází a v jaké je kvalitě.

Tip: Jak správně uchovat kávu, aby neztratila své aroma? Káva by se měla skladovat v temnu a chladu, nejlépe tedy v lednici.

 

 

 


 

Jak připravit dobré espresso

Alfou omegou je namletí kávy, chuti čerstvě namleté kávy se nic nevyrovná. Optimální dávkování na jeden šálek činí 7 gramů mleté kávy. Správné italské espresso musí téci stejnoměrně a plynule po dobu cca 20 vteřin (při ideálním tlaku 9 barů a teplotě vody 88-92 stupňů). Pokud chcete více vody než pro espresso doporučených 30 ml, připravte si tzv. americano. Espresso si prodloužíte dolitím horké vody (tedy nikoli vyluhováním více kávy), a to typicky v poměru 1:5.

Tip: Víte, jak poznáte dobře připravené espresso? Když nasypete cukr do cremy (pěny, která se na povrchu vytvořila), musí pomalu propadnout a „oko“ v pěně se poté zase uzavřít.

 

Sám sobě baristou

Značka Segafredo provozuje v Praze vlastní Školu kávy, která byla založena v roce 2006 ve školicím centru společnosti Segafredo Zanetti v Letňanech. Kurzů se mohou zúčastnit zájemci všech věkových kategorií z řad profesionálů, ale i amatérů – laiků, milovníků kávy.

Tip: Milovníka dobré kávy můžete potěšit neobvyklým dárkem. Darujte mu kurz ve Škole kávy Segafredo.