Káva a její druhy
Káva povzbuzuje tělo i mysl. Navíc je prokázáno, že zlepšuje náladu. Kromě toho, že pití kávy stimuluje lidské tělo, utužuje také mezilidské vztahy. Ale jakou kávu vlastně zvolit?
Arabica a Robusta
Dva základní druhy kávy. Káva s označením 100% Arabica je kvalitnější, obsahuje menší množství kofeinu. Robusta je chuťově více zemitá a silná, obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu než Arabica. Kávové směsi obsahují kávu Arabica a Robusta v určitých poměrech, díky tomu vzniká nepřeberné množství chutí.
Espresso
Espresso je nápoj o objemu 30 ± 5 ml s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů. Pozor espresso je jen jedno, varianty piccolo, malé či velké espresso, presso, expresso neexistují.
Espresso je základem pro další kávové nápoje:
- Americano – espresso doplněné horkou vodou pro zvětšení objemu, typicky 1:5
- Cappuccino – espresso a teplé mléko našlehané v pěnu, celkový objem 150 – 180 ml
- Caffé latte – nápoj o objemu více než 250 ml tvoří teplé mléko, espresso a mléčná pěna
- Ristretto – podobné espressu, jen jeho objem je 20 ml
- Double (Dopio) – dvojitá káva, větší množství vody a dvojitá dávka kávy
Kávové kapsle
Kapslové kávovary jsou vyhledávané, nejen do kanceláří, hlavně pro jejich jednodušší a čistší provoz, snazší údržbu. Mezi kapslemi s kávou lze vybrat takové, které se dokážou téměř vyrovnat automatickým kávovarům a čerstvě namleté kávě. Při výběru kvalitních kapslí se zaměřte na ty, které obsahují dostatečně stlačenou mletou kávu.
Rozpustná káva
Je-li instantní káva vyrobena ze 100 % z přírodního a kvalitního produktu, jsou její kvalita a účinky na lidské zdraví srovnatelné s espressem.
Dochucení kávy
Vždy je lepší dát přednost čerstvému mléku, buď teplému, nebo zpěněnému šlehačem. Sušená mléka mění vlastnosti kávy, chuť i vůni. Čokoláda nebo skořice na správné cappuccino také nepatří, jen maskuje chuť nekvalitní kávy.