Hlavní navigace
Úvod

Čokoláda na mlsání i pro zdraví

 

V obchodech si můžeme vybrat ze stovek druhů čokoládových produktů. V létě se ochlazujeme čokoládovou zmrzlinou, v zimě se zahříváme horkou čokoládu. Čokoláda je prostě zázrak.

 

Co je vlastně čokoláda?

Základním produktem čokolády jsou kakaové boby. Přirozenou součástí čokolády je kakaové máslo, které se v průběhu výroby oddělí od kakaové sušiny a poté se do čokoládové hmoty vrátí. Kvalitní čokoláda by v základu měla obsahovat kakaovou sušinu, kakaové máslo, třtinový cukr a vanilku, popřípadě sojový lecitin pro lepší konzistenci. Mléčná čokoláda samozřejmě obsahuje i sušené mléko. Další suroviny jsou dodatky nebo náplně.

 


 

Druhy čokolád

Čokoláda hořká: Kvalitní čokoláda by měla obsahovat nejméně 50 % kakaových součástí. Pokud je to méně, bývá dosti sladká. Velké oblibě se těší čokolády s vysokým obsahem kakaa (70 i více procent).

Čokoláda mléčná: Čokolády by v obsahu neměly postrádat 30 procent kakaové složky. Tyto čokolády patří k nejoblíbenějším cukrovinkám na světě a některé firmy je vyrábějí až se 70 procenty kakaa.

Čokoláda bílá: Na obalu těchto čokolád bychom měli najít info, že produkt obsahuje nejméně 25 procent kakaového másla a stejné množství mléčných součástí. V tom případě jde o kvalitní čokoládu.

Čokolády ochucené: Kromě základních ingrediencí jsou dochuceny nejrozličnějšími aromaty.

Čokolády s dodatky: Obsahují např. mandle, želé, cereálie, sušené ovoce. Největší oblibě se těší mandlové a oříškové čokolády s celými jádry.

Čokolády plněné: Fantazie výrobců nezná mezí. Mezi nejběžnější patří náplně ovocné, marcipánové a karamelové. Vyrábějí se i čokolády s bylinkovým nádechem, s kořením - čokoláda s chilli je velmi oblíbená v Itálii.

Biočokoláda: je vyrobena ze surovin organického zemědělství, (pouze jedno procento světové úrody kakaa pochází z produkce organického zemědělství) čokolády tohoto typu jsou vyrobeny z prvotřídních surovin.

 


 

Čokoláda pro zdraví

Je prokazatelně doloženo, že kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa mají významný obsah antioxidantů: jsou skvělým zdrojem hořčíků, organické síry, B vitaminu a dalších hodnotných látek, které v těle omezují nepříznivé účinky volných radikálů, čímž snižují riziko srdečních onemocnění. Hořčík chrání před migrénou, aminokyselina L-Arginin zlepšuje imunitu a obnovu buněk a má protistresový účinek. Mastné kyseliny obsažené v kakaovém másle jsou zastoupeny v malém množství, čokoláda tedy nezvyšuje hladinu cholesterolu, jak se někdy traduje. A co víc, kouskem čokolády si můžete vylepšit náladu. Vybírejte mezi velmi kvalitními produkty a potom můžete mlsat pro zdraví.